Suplementy białkowe

Dodane: 23-08-2016 11:51
Suplementy białkowe Należy wspierać się w spocie, odżywki typu impact whey protein poprawiają wyniki wszelkiego treningu. Parę słów o sporcie.

Encyklopedia internetowa, hasło : hantle

Hantle są wykorzystywane do ćwiczeń fitness, ćwiczeń ogólnych i rozwojowych. Stanowią również pomoc przy rehabilitacji. Istnieje wiele typów hantli, np.: winylowe, żeliwne, piaskowe itd. Także ich masa jest niezwykle zróżnicowana w zależności od potrzeb. Można wyróżnić hantle o masie: 0,5 kg, 0,75 kg, 1,0 kg, 1,5 kg, 2 kg, 3 kg, 4 kg, 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg, 25 kg, 30 kg, 50 kg ? hantle o tej masie można najczęściej spotkać w sklepach sportowych, sklepach fitness bądź ośrodkach rehabilitacyjnych

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Hantle


Białko- podstawowy budulec

Najpopularniejszym suplementem jest chyba białko, proteiny czy też aminokwasy. To wszystko to jedna grupa suplementów, która ma świetne działanie na organizm trenującego. Jak wiadomo białka są podstawowym budulcem praktycznie każdej komórki w naszym ciele, w tym mięśniowych.

Dieta bogata w białko jest o tyle kluczowa dla sportowców co słońce dla roślin. Trening bez dostarczenia odpowiedniej porcji białka może skończyć się efektem wręcz odwrotnym do zamierzonego. Dlatego zarówno dieta jak i suplementy są polecane dla zwiększenia efektywności treningu siłowego i każdego innego.


O żywieniu sportowców w Wikipedii

Wydatek energetyczny dla poszczególnych grup ludności jest różny. W sporcie jest on zwiększony i wykazuje zróżnicowanie pomiędzy poszczególnymi dyscyplinami sportowymi. Zależy on również od cyklu treningowego oraz czasu trwania wysiłku fizycznego. Zapotrzebowanie na energię sportowców wielu dyscyplin jest podobne i zbliżone do wielkości 72 kcal/kg m.c. Różni się ono w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych, osiągając odpowiednio: 76 i 66 kcal/kg m.c. Sportowcy uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe często mają trudność w osiągnięciu wysokiego poboru energii. Rozwiązaniem jest spożywanie częstych, skoncentrowanych posiłków. Przybliżony procentowy udział składników pokarmowych w pokrywaniu zapotrzebowania energetycznego u sportowców powinien wynosić: 10-15% dla białek, 20-30% dla tłuszczów i 55-65% dla węglowodanów. Jest on zbliżony do wartości przewidywanych dla ogółu ludności.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywienie_sportowców