Kilka porad o ogrzewaniu

Dodane: 14-10-2016 04:23
Kilka porad o ogrzewaniu ogrzewanie imprez

Powolne nagrzewanie się pomieszczeń

Grzejniki gazowe akumulacyjne

Może to być piec kaflowy, wyposażony w palnik gazowy zamiast spalania węgla. Także istnieją grzejniki żeliwne wyposażone w cegłę szamotową, która zapewnia właściwości akumulacyjne.

Wady i zalety:

Powolne nagrzewanie się pomieszczeń.
Równomierna temperatura w pomieszczeniu.
Długie utrzymywanie ciepła.

Grzejniki konwekcyjne

Grzejniki konwekcyjne ogrzewają pomieszczenie w wyniku przepływu masy powietrza wewnątrz radiatora grzejnika, w wyniku czego następuje jego ogrzanie. Przepływ może być grawitacyjny (wówczas powietrze przepływa w sposób naturalny, co wynika z różnicy gęstości powietrza spowodowanej różnicą jego temperatury) lub wymuszony (przepływ powietrza wymusza wentylator). Grzejniki zasilane są prądem elektrycznym lub wodą. Woda dostarczana jest instalacją centralnego ogrzewania (CO).

Wady i zalety:

?mieszanie? powietrza w pomieszczeniu,
relatywnie średnia prędkość nagrzewania pomieszczenia,
łatwość regulacji temperatury,
stabilność w utrzymaniu temperatury w pomieszczeniu,
mniejsza powierzchnia grzejnika w stosunku do grzejników radiacyjnych
(wada) większe nierównomierności w ogrzewaniu powietrza, ciepłe powietrze unosi się do góry.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie


Zamówienie kotła centralnego ogrzewania

Kocioł centralnego ogrzewania jest jednym z tych produktów, które muszą znaleźć się w każdym domu. Będzie on odpowiedzialny za wytwarzanie w domu ciepła w okresie zimowym. Dlatego na rynku nie brakuje sklepów z kotłami centralnego ogrzewania. Mogą być one kupowane bezpośrednio w sklepie stacjonarnym lub zamawiane przez Internet. Ich przywozem pod wskazany adres zamieszkania i późniejszym montażem zajmą się pracownicy firmy usługowej zajmującej się ich wytwarzaniem. Najczęściej nowe kotły montowane są w domach podczas przeprowadzania w nich prac wykończeniowych, a pierwsze podłączenie kotła powinno być nadzorowane przez specjalistę. Podobnie jest z podłączaniem kotła, który musiał zostać poddany naprawie.


Szybkie nagrzewanie jedzenia

Metoda nagrzewająca znajduje swoje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w warunkach domowych służy ona do podgrzewania jedzenia w mikrofalówce. Spożywcze funkcje mikrofalówki oprócz wszystkich innych zastosowań tego sprzętu polegają właśnie na szybkim nagrzewaniu jedzenia. Pozostałe funkcje mikrofalówki pozwalają także między innymi na rozmrażanie różnych produktów spożywczych i są wykorzystywane także przez osoby pracujące w innych działach przemysłu niż przemysł spożywczy. Samo posiadanie mikrofalówki w domu stało się już niemal standardem i trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez posiadania mikrofalówki, która pozwala na zjedzenie czegoś ciepłego pomiędzy jednym a drugim wyjściem z domu w ciągu tygodnia.